Guide till swimmingpool – Allt du behöver veta

Swimmingpooler har blivit allt populärare i svenska hem under de senaste åren. Vare sig det är för att svalka sig under de varma sommardagarna, för träning eller för att tillbringa kvalitetstid med familjen, finns det många anledningar att skaffa en swimmingpool.

Val av swimmingpool

När det kommer till att välja rätt swimmingpool för ditt hem finns det fler aspekter att beakta än bara storlek och material. Din livsstil, trädgårdens storlek, budget och det klimat du bor i spelar alla en roll i ditt beslut.

Ändamål med poolen

Innan du dyker in i poolvärlden, bör du fundera över ditt huvudsakliga syfte med att ha en. Är den till för familjeaktiviteter, avkoppling, motion, underhållning eller kanske en kombination av dessa?

 • Familjeaktiviteter: Om poolen är tänkt för hela familjen, kanske en större pool med olika djupdelar och eventuellt en rutschkana eller dykbord kan vara lämpligt.
 • Avkoppling: För dem som söker avkoppling kan en mindre pool med inbyggda sittplatser, bubbelfunktioner eller en infinity-kant vara drömval.
 • Motion: För simträning behöver du en längre och smalare pool, medan en rundare pool kan vara bättre för vattengymnastik.
 • Underhållning: För dem som ofta har gäster kan en större pool med en bred trappa eller en angränsande bubbelpool vara perfekt.

Pooltyper och dess fördelar

Det finns olika typer av pooler beroende på vad du är ute efter:

 • Inbyggda pooler: Dessa grävs ned i marken och kan vara tillverkade av betong, plast eller glasfiber. De ger en lyxig känsla och är ofta större än andra typer.
 • Ovanjordspooler: Dessa är lättare att installera och kostar ofta mindre, men de har en begränsad livslängd jämfört med inbyggda pooler.
 • Uppblåsbara pooler: Perfekt för de som vill ha en temporär lösning. De är billiga och lätta att montera ner när sommaren är slut.

Trädgårdens utformning

Din trädgårds storlek och form kan påverka ditt val av pool. En oregelbunden trädgård kan kräva en skräddarsydd pool, medan en mindre trädgård kan passa bättre med en kompakt, ovanjordspool.

Klimat och uppvärmning

Om du bor i ett område med kallare klimat kan du överväga en uppvärmd pool. Det finns flera uppvärmningsalternativ att tänka på, inklusive solvärmare, värmepumpar eller gasvärmare.

Hållbarhet och miljöpåverkan

Beroende på ditt val av material och uppvärmningssystem kan din pool ha olika miljöpåverkan. Till exempel, en saltvattenpool kräver mindre klor, vilket kan vara mer miljövänligt. Att överväga sådana faktorer kan vara viktigt, särskilt för de miljömedvetna.

Budget

Slutligen kommer ditt beslut att påverkas av din budget. Uppblåsbara pooler är det mest ekonomiska valet, medan skräddarsydda inbyggda pooler kan bli ganska dyra. Det är viktigt att komma ihåg att kostnaderna inte bara handlar om inköpspriset; underhåll, uppvärmning och tillbehör kan också lägga till kostnader över tid.

Svenska Poolfabriken – Svensk kvalitet sedan 1989

När det gäller att välja pool är kvalitet, hållbarhet och support efter köp viktiga aspekter att överväga. För de som värdesätter dessa kvaliteter, har Svenska Poolfabriken etablerat sig som ett framstående namn i branschen.

Ett företag med rika traditioner

Grundat så tidigt som 1989, har Svenska Poolfabriken en lång och stolt tradition av att tillverka pooler. Företaget står ut från mängden genom sitt konsekventa användande av svenskt stål i sina produkter, vilket är känt för sin robusthet och hållbarhet.

Tillverkning på hemmaplan

Svenska Poolfabriken lägger stor vikt vid den svenska tillverkningsprocessen. Inte bara för att stödja lokal industri, men också för att säkerställa att varje steg i tillverkningen uppfyller deras höga standarder. Genom att ha stora delar av tillverkningen av poolpaketet i Sverige kan konsumenterna känna sig trygga i vetskapen om att de får en produkt som är av högsta kvalitet, skapad med yrkesskicklighet och precision.

Vanliga frågor

 • Hur ofta bör jag rengöra min pool?
  Det beror på användningen, men generellt sett bör en pool rengöras minst en gång i veckan.
 • Vad kostar det att värma upp en pool?
  Det varierar beroende på poolens storlek och uppvärmningsmetod, men generellt kan det kosta mellan 1000-5000 kr per månad under sommarsäsongen.
 • Kan jag bygga en pool själv?
  Ja, men det kräver mycket arbete, rätt verktyg och kunskap. Om du inte är säker, överväg att anlita en professionell.
 • Hur länge håller en swimmingpool?
  Med rätt underhåll kan en inbyggd pool hålla i flera decennier, medan en ovanjordspool eller uppblåsbar pool kan ha en livslängd på några till tio år.