Vilket gräs ska du så? En guide för svenska hem

Att anlägga en gräsmatta kan vara en utmanande uppgift, speciellt om du inte vet vilken typ av gräs som passar bäst för ditt område och jordmån. I den här guiden kommer vi att belysa de olika grässorterna som är idealiska för svenska hem och deras olika egenskaper.

Lokala grässorter: för- och nackdelar

Att välja lokala grässorter, som rödklöver, vitklöver och engelskt rajgräs, är både miljövänligt och praktiskt. Dessa sorter är anpassade till det svenska klimatet och behöver mindre vatten och skötsel än utländska grässorter. Dock kan dessa grässorter vara mindre tåliga mot trafik och slitage, vilket kan vara en nackdel om du planerar för mycket aktivitet på din gräsmatta.

 • Rödklöver (Trifolium pratense): Denna sort är populär på grund av dess rika, gröna färg och dess förmåga att motstå torka. Dess nackdelar inkluderar en tendens att bli ”platt” under hög trafik och ett behov av regelbunden vattning.
 • Vitklöver (Trifolium repens): Vitklöver är en annan populär sort som har djupgröna blad och vackra vita blommor. Denna sort kräver mer vatten än rödklöver, men den är tåligare mot trafik och slitage.
 • Engelskt rajgräs (Lolium perenne): Detta gräs är känt för sin snabba tillväxt och dess förmåga att motstå hög trafik. Det behöver dock mer skötsel än andra sorter och kan behöva klippas oftare.

Tåligaste grässorterna för kalla klimat

Om du bor i ett område med ett kallare klimat, såsom Norrland, kan du överväga grässorter som är mer tåliga mot kyla. Rödsvingel och ängsgröe är två grässorter som är mycket tåliga mot kyla och torka. Dessa sorter har djupa rotsystem som hjälper dem att överleva även de mest extrema vinterförhållandena.

 • Rödsvingel (Festuca rubra): Rödsvingel är en av de mest tåliga grässorterna mot kyla. Den har ett djupt rotsystem som hjälper den att motstå torka och kyla, och den kan överleva temperaturer så låga som -30 grader Celsius.
 • Ängsgröe (Poa pratensis): Ängsgröe är en annan sort som är mycket tålig mot kyla. Den växer långsamt, vilket gör den idealisk för områden med lång och hård vinter. Ängsgröe är också tålig mot trafik och slitage.

Skuggälskande vs. solljusälskande grässorter

Olika grässorter har olika ljuskrav. Till exempel föredrar rödklöver och vitsippa skuggiga platser, medan ängsgröe och rajgräs föredrar mycket solljus. Om du har en skuggig trädgård, överväg skuggälskande grässorter för att säkerställa att din gräsmatta trivs.

 • Skuggälskande grässorter: Rödklöver och vitsippa är två skuggälskande grässorter som kan trivas i områden med mindre solljus. Dessa sorter kan växa i skuggan av träd eller byggnader och kräver mindre vattning än solljusälskande sorter.
 • Solljusälskande grässorter: Om din trädgård får mycket solljus, kan du överväga sorter som ängsgröe och rajgräs. Dessa sorter trivs i full sol och kräver mer vattning än skuggälskande sorter.

Anpassa ditt gräs till jordtypen

Olika grässorter kräver olika jordtyper. Rödklöver och vitklöver trivs bäst i lerig och fuktig jord, medan ängsgröe och rödsvingel föredrar sandig eller stenig jord. Det är viktigt att testa din jord innan du väljer grässort, för att säkerställa att din gräsmatta växer väl.

 • Lerjord: Lerjord är ofta näringsrik, men dränerar dåligt och kan bli hård när den torkar. Rödklöver och vitklöver trivs i lerjord på grund av dess höga näringsinnehåll.
 • Sandig jord: Sandig jord dränerar väl men håller inte på näringsämnen lika bra som lerjord. Ängsgröe och rödsvingel trivs i sandig jord på grund av dess utmärkta dränering.
 • Stenig jord: Stenig jord kan vara en utmaning, men det finns grässorter som kan hantera det. Rödsvingel är ett utmärkt val eftersom dess djupa rotsystem kan söka sig ner till vatten och näringsämnen under stenarna.

Långsiktiga skötselråd för olika grässorter

Varje grässort kräver olika skötsel. Generellt behöver gräsmattor regelbunden klippning, vattning och gödsling för att hålla sig friska och gröna. Specifika råd för olika grässorter kan hittas på Sveriges Lantbruksuniversitets webbplats.

 • Rödklöver och vitklöver: Dessa sorter kräver regelbunden vattning och gödsling. Klipp dessa sorter högt för att främja djupare rotutveckling och bättre torka tolerans.
 • Ängsgröe och rödsvingel: Dessa sorter är mer torka tolerant och behöver mindre vattning än klöver. De behöver dock fortfarande regelbunden gödsling och klippning för att hålla sig friska och gröna.

Hur gräsval kan påverka din trädgårds estetik

Valet av gräs kan ha en stor inverkan på hur din trädgård ser ut. Vissa grässorter, som rödklöver och vitklöver, ger en frodig och grön gräsmatta, medan andra sorter, som ängsgröe och rödsvingel, ger en mer naturlig och vild look. Kom ihåg att din gräsmatta är en del av din trädgård och bör harmoniera med resten av ditt landskap.

 • Frodig och grön: Om du vill ha en frodig och grön gräsmatta, överväg sorter som rödklöver och vitklöver. Dessa sorter har rika, gröna blad och kan skapa en tjock, frodig gräsmatta som ser fantastisk ut året runt.
 • Naturlig och vild: Om du föredrar en mer naturlig look, kan du överväga sorter som ängsgröe och rödsvingel. Dessa sorter har en mer grov textur och kan ge din trädgård en vild och naturlig känsla.

Sammanfattning

Att välja rätt gräs för din trädgård kan vara en utmaning, men genom att överväga ditt lokala klimat, jordtyp och ljusförhållanden kan du hitta den perfekta grässorten för ditt hem. Kom ihåg att ta hand om din gräsmatta genom att klippa, vattna och gödsla regelbundet. Alla grässorter kan ni hitta på Plantagens webbplats här.

Vanliga frågor

Vilket gräs ska jag så om jag har barn som leker mycket på gräsmattan? Rajgräs är ett bra alternativ eftersom det är slitstarkt och kan stå emot mycket trafik.

Vilket gräs ska jag så om jag har en hund? Hundar kan vara hårda mot gräsmattor, men rödklöver är ett starkt och tåligt gräs som kan stå emot slitage från hundar.

Vilket gräs är bäst för skuggiga områden? Rödklöver och vitsippa är bra val för skuggiga områden eftersom de föredrar mindre solljus.