Måla hemmet som ett proffs: Så förvandlar du ditt hem med stil

Så piffar du upp ditt hem med målarfärg

Att måla hemmet kan vara ett utmärkt sätt att förvandla det på kort tid. Färg har förmågan att göra ett tråkigt utrymme livfullt och ett trist rum till ett mysigt utrymme. Men hur gör du för att uppnå proffsiga resultat? Låt oss börja med att gå igenom grunderna.

Grundläggande principer för målning: Material och verktyg

För att börja måla behöver du rätt verktyg och material. De flesta projekt kommer att kräva färg, penslar, rullar, målartejp och skyddsplast. Se till att välja kvalitetsprodukter för att få bästa möjliga resultat. Besök färgaffärer för att hitta rätt material för ditt projekt.

Hur väljer du färg?

När det kommer till färg är det inte bara färgtonen som spelar roll. Det finns olika typer av färg för olika rum och ändamål. Till exempel, badrum och kök kan kräva fuktresistent färg medan vardagsrum och sovrum kan målas med mer traditionella inomhusfärger. Ta gärna hjälp av experterna i färgbutiken för att välja rätt.

Målartricks för ett proffsigt resultat

För att uppnå proffsiga resultat krävs mer än bara bra material. Här följer några tips och tricks som professionella målare ofta använder.

Förberedelse är nyckeln

Proffsen vet att förberedelse är minst lika viktig som själva målningen. Först måste väggarna rengöras ordentligt. Använd en svamp och varmt vatten med lite diskmedel. Därefter måste eventuella hål och sprickor spacklas och slipas. Innan du börjar måla, se till att skydda golvet och möblerna med plast och använd målartejp längs lister och fönster.

Teknik och noggrannhet

När du väl är redo att börja måla, börja med att skaka eller röra om färgburken noggrant. Använd sedan en pensel för att måla kanterna och hörnen i rummet, detta kallas ”att skära in”. Efter det kan du använda en rulle för att måla större ytor. Var noga med att sprida ut färgen jämnt över väggen och jobba med lätta penseldrag.

Underhåll av ditt nyrenoverade hem

Efter att ha lagt ner så mycket tid och energi på att måla ditt hem vill du naturligtvis att det ska hålla så länge som möjligt. Regelbunden rengöring och underhåll är nyckeln här. Använd milt rengöringsmedel och en mjuk svamp för att rengöra väggarna vid behov. Undvik att skrapa eller skrubba väggarna för hårt då detta kan skada färgen.

Vanliga frågor om hemmamålning

Hur ofta behöver jag måla om mitt hem?

Det varierar beroende på rummet och vilken typ av färg du har använt, men generellt sett bör du planera att måla om ditt hem vart femte till tio år.

Kan jag måla över tapet?

Ja, det går bra att måla över tapet, men det kräver lite extra förberedelse. Se till att tapeten är ren, fast och jämn innan du börjar måla.

Hur lång tid tar det att måla ett rum?

Det beror på rummets storlek och hur många lager färg som behövs, men i genomsnitt kan du förvänta dig att det tar en till två dagar att måla ett rum.